Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

ΜΕΛΙΣΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ

Ας ξεκινήσουμε απο την επικεφαλίδα...Μελισσοθεραπεία...και ας προσπαθήσουμε να καταλάβουμε την ένοιά της.
Μελισσοθεραπεία είναι η τέχνη και η επιστήμη που με ολιστικό τρόπο κάνει χρήση της μέλισσας και των προιόντων της, προληπτικά ή θεραπευτικά, για το καλό της υγείας των ανθρώπων.
Η πρώτη και σημαντικότερη προσφορά της μελισσοθεραπείας στον άνθρωπο είναι για προληπτικούς λόγους, χωρίς αυτό να σημαίνει οτι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για θεραπευτικούς σκοπούς, αφού άνω του 95% των υπαρχόντων ασθενειών μπορούν να βελτιωθούν και να θεραπευτούν απο την χρήση της.
Δεν είναι τυχαίο πως οι μελισσοκόμοι είναι απο τους πιο υγιείς ανθρώπους και δεν υποφέρουν ουτε απο αρθρητικές παθήσεις αλλά ούτε απο καρδιαγγιακές...και αυτό δεν το λέω εγώ αλλά δεκάδες μελέτες και έρευνες.
Ας πούμε λίγα λόγια για την ιστορία της μελισσοθεραπείας και την χρήση που έχουν κάνει αρχαίοι γνωστοί πολιτισμοί...
Η μέλισσα εμφανίστηκε στην γη πριν 50.000.000 χρόνια και είχε όλο τον χρόνο για να εξελιχθεί αυτή και τα προιόντα της.
Οι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν τα προιόντα της μέλισσας σε διάφορες συνταγές,ανάμεσά τους και η διατήρηση των νεκρών.
Επίσης οι αρχαίοι Ελληνες συνόδευαν το κρέας τους στα διάφορα συμπόσια με μέλι.
3000 χρόνια π.Χ υπάρχει επιγραφή των Σουμερίων με συνταγή για θεραπεία μολύνσεων του δέρματος και των έλκων, με μέλι.
























Ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της ιατρικής χρησιμοποιούσε τα προιόντα της μέλισσας θεραπευτικά.
Οι Κινέζοι χρησιμοποιούσαν τα προιόντα της μέλισσας θεραπευτικά και υπάρχουν αρκετές συνταγές για την χρήση τους, απο το 200 π.Χ μέχρι το 1700 μ.Χ
1518-1593 Dr Li Shizhen περιγράφει 5 δράσεις που έχει το μέλι σαν φάρμακο: Αντιπυρετικό, δυναμωτικό, αποτοξινωτικό, αναλγητικό και ενυδατικό.
Το 1858 ο Dr X.W.Wolf  ένας ομοιοπαθητικός γιατρός απο το βερολίνο αναφέρει στο βιβλίο του τη χρήση του δηλητηρίου της μέλισσας για θεραπευτικούς σκοπούς.
Το 1935 ο Dr Bodog Beck  έγραψε το σημαντικό βιβλίο Bee Venom Therapy.
Ακόμα και σήμερα είναι το καλύτερο βιβλίο για την χρήση του δηλητηρίου θεραπευτικά.
Μετά το 1945 στην πρώην  Σοβιετική ένωση, στην Ρουμανία, στην Κίνα και σε πολλές άλλες χώρες ξεκινάει η επιστιμονική μελέτη των προιόντων της μέλισσας.
Εδώ και μερικά χρόνια, ένας γνωστός χειρούργος της Γαλίας,ο καθηγητής Μπερνάρ Ντεκάρτ, προιστάμενος σε πανεπιστιμιακό νοσοκομείο στην Λιμόζ, χρησιμοποίησε το μέλι σε ορισμένους ασθενής που νοσηλεύοταν στο τμήμα γαστρεντερολογίας ώστε να εξασφαλίσει την επούλοση των πληγών τους. Αγνοώντας τις συστάσεις των συναδέρφων τους, εξακουλούθισε επίμονα τις έρευνές του.
Οι εργασίες της ομάδας του υπήρξαν η βάση για μια διατριβή επι της αντιβακτηριακής ικανότητας του μελιού. Αποδεικνύει την πλήρη αποτελεσματικότητα του μελιού, μόνου η με αρωμέλια (μέλι με αιθέρια έλαια) σε δεκατέσσερις διαφορετικές πηγές βακτηρίων ανάμεσα στις πιο διαδεδομένες σε νοσοκομειακό περιβάλλον, περιλαμβανομένων και εκείνων που ανθίστανται στα χημικά αντιβοιοτικά.
Η τεχνική της εφαρμογής είναι πολύ απλή. Η πληγή καθαρίζεται προσεχτικά.Μετά ρίχνουν το μέλι, το απλώνουν και το σκεπάζουν με γάζα. Επενεργεί σε βάθος και η αποσμηκτική του δράση διαπιστώνεται με γυμνό οφθαλμό μέρα με τη μέρα:οι γάζες γίνονται όλο και πιο βρόμικες και η πληγή όλο και πιο καθαρή.Επιπλέον , τα αποτελέσματααυτής της "ήπιας ιατρικής" αποδεικνύονται πιο γρήγορα απο αυτά τυης χημικής ιατρικής!
Στην Κρεμόνα, Ιταλία, ένας άλλος γνωστός χειρούργος, ο Φράνκο Φεραμπόλι, εργάζεται στο τμήμα της τρυματολογίας, επι των ευεργετικών  αποτελεσμάτων της πρόπολης. Εγχέοντάς τη απευθείας στις πυορροούσες πληγές σταφυλοκόκκων ή στρεπτοκόκκων, τις οποίες κανένα αντιβιοτικό δεν μπορούσε να καταπολεμήσει, έσωσε τα μέλη ατόμων που ως μόνη λύση είχαν τον ακρωτηριασμό ή απειλούνταν με σηψαιμία.
Οι πρακτικές αυτές κρατήθηκαν κρυφές γιατί, διαφορετικά, η ιατρική ιεραρχεία θα τον εμπόδιζε να ασκεί την ιατρική.
Μήπως το χαμηλό κόστος αυτών των προιόντων αποτελεί εμπόδιο στην ανάπτυξη τους ή μήπως κρύβονται μεγάλα συμφέροντα φαρμακοβιομηχνιών που μας έχουν πείσει και εμάς και τους γιατρούς για την μοναδικότητα των φαρμάκων τους....Το συμπέρασμα δικό σας!


Τα παραδείγματα είναι πολλά και δυστυχώς στην Ελλάδα η μελισσοθεραπεία είναι σχετικά άγνωστη!


Θα ήθελα τα σχόλια σας σε αυτή την ανάρτηση και την γνώμη σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου