Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

ΓΙΑΤΡΟΣΟΦΙΑ



Αϋπνία: Πολύ αποτελεσματικά για την καταπολέμηση της αϋπνίας είναι τα αφεψήματα τίλιου ή χαμομηλιού, τα οποία μπορείτε να γλυκάνετε με μια κουταλιά μέλι και να πιείτε ένα φλιτζάνι πριν από το βραδινό ύπνο. Το χαμομήλι και το τίλιο, όπως και το μέλι, λειτουργούν ως ήπια κατασταλτικά και χαλαρωτικά για το νευρικό σύστημα. Εναλλακτικά μπορείτε να ανακατέψετε δύο κουταλιές της σούπας μέλι με ένα κουταλάκι του καφέ μηλόξιδο.
επιχείλιος έρπης


αύθα
Άφθες και επιχείλιος έρπης: Το μέλι με την προσθήκη αλκοόλ (1 κουταλιά μέλι και 1 κονιάκ, ουίσκι κλπ) αποτελεί ένα φυσικό απολυμαντικό στόματος για τις άφθες για καθημερινές πλύσεις. Αυτό βοηθάει στην υγιεινή του στόματος και κυρίως των ούλων αλλά και στην καταπολέμηση του επιχείλιου έρπητα. Επίσης το μέλι σε συνδυασμό με κάποια βότανα (υπερικό, καλέντουλα ή άρτιο) καταπολεμούν το έκζεμα και τους ερεθισμούς του δέρματος. Μπορείτε να φτιάξετε ένα αφέψημα (20γρ αποξηραμένο φυτό σε 500 ml νερό), στο οποίο προσθέτετε μια κουταλιά της σούπας μέλι για κάθε φλιτζάνι και με το μείγμα κάνετε κομπρέσες στην ερεθισμένη περιοχή.
Βήχας: Ζεστό γάλα με μέλι είναι μια παλαιά αποτελεσματική συνταγή που καταπραΰνει το βήχα και ανακουφίζει τον πόνο στο λαιμό.
Δυσκοιλιότητα: Πολύ αποτελεσματικό είναι το αφέψημα χαμομηλιού με μέλι, καθώς το χαμομήλι σε συνδυασμό με το μέλι αποτελεί δραστικό υπακτικό.
Κρυολόγημα: Ιδιαίτερα ευεργετικά για την καταπολέμηση των κρυολογημάτων είναι τα αφεψήματα φασκόμηλου, μέντας, αγγελικής, αλθαίας, αγριοτριανταφυλλιάς και χαμομηλιού επειδή τα φυτά αυτά συγκεντρώνουν αποχρεμπτικές, αντισηπτικές και σπασμολυτικές ιδιότητες. Βράζετε 2 πρέζες φύλλα και λουλούδια για κάθε φλυτζάνι νερό επί 5 λεπτά. Στραγγίζετε, προσθέτετε μέλι και πίνετε το ρόφημα ζεστό. Επαναλαμβάνετε τη δοσολογία 3 φορές την ημέρα μετά το φαγητό.
Πονόλαιμος: Το «δίδυμο» μέλι – λεμόνι κάνει θαύματα. Βράζετε ένα ολόκληρο λεμόνι σε χαμηλή φωτιά για 10’ περίπου. Στίψτε και βάλτε το χυμό του λεμονιού σε ένα μεγάλο ποτήρι, προσθέτοντας 1 φλυτζάνι μέλι. Ανακατέψτε καλά και πιείτε το σε 2-4 δόσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό θα αναστείλει τον πόνο κυρίως γιατί το λεμόνι διαθέτει αντισηπτικές ιδιότητες, ενώ το μέλι, χάρης στη μαλακτική και αντιβιωτική του δράση βοηθά στην ίαση. Διατηρείται σκεπασμένο, εκτός ψυγείου.
Ρινορραγία: Αν μετά τη ρινορραγία το δέρμα (κάτω και γύρω από τη μύτη) είναι ερεθισμένο και νιώθετε φαγούρα, ανακατέψτε 2 κουταλάκια μέλι με δύο κουταλάκια αλεύρι και λίγο νερό και απλώστε το μείγμα στην ερεθισμένη περιοχή. Η φαγούρα και ο ερεθισμός θα υποχωρήσουν.


Στρες: To παραδοσιακό γιατροσόφι γάλα με μέλι είναι ιδανικό σε τέτοιες περιπτώσεις. Το ζεστό γάλα ηρεμεί, ενώ το μέλι, πλούσιο σε υδατάνθρακες, τονώνει τον οργανισμό.
Πληγές και εγκαύματα: Στο μέλι συναντάται ένα ένζυμο που διαρκώς ελάχιστες ποσότητες υπεροξειδίου του υδρογόνου. Η ένωση αυτή δρα σαν αντιβιοτικό. Οι βοτανολόγοι υποστηρίζουν ότι λίγο αγνό μέλι βοηθά την πληγή να επουλωθεί, χωρίς να αφήνει σημάδι, με την προϋπόθεση όμως ότι η πληγή δεν είναι πολύ βαθιά και δεν αιμορραγεί.
Το μέλι συνιστάται επίσης και σε ήπια εγκαύματα. Λίγες σταγόνες που θ’ απλώσετε δύο-τρεις φορές στην προσβεβλημένη περιοχή, είναι αρκετές για να καταπραΰνουν τον πόνο και να επιταχύνουν την ανάρρωση.


Κράμπες και λόξιγκας: Αν έχετε συχνά κράμπες στα πόδια, μπορείτε να τις καταπολεμήσετε καταναλώνοντας δύο κουταλάκια του καφέ μέλι σε κάθε γεύμα. Οι κράμπες θα υποχωρήσουν μετά τη θεραπεία μιας εβδομάδας.
Επίσης, ένα κουταλάκι του καφέ μέλι βοηθάει στην αντιμετώπιση του ενοχλητικού λόξυγκα.

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

ΜΕΛΙΣΣΕΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΡΥΠΩΝ

Στην... πρόσληψη εκατοντάδων χιλιάδων μελισσών προχώρησαν οι αξιωματούχοι του αεροδρομίου στο Σένεφελντ του Βερολίνου, προκειμένου να μετρούν κάθε μήνα την ποιότητα του αέρα από τις ρυπογονές ουσίες που εκλύουν τα αεροπλάνα.
Στις κυψέλες, που θα...

 στηθούν πολύ κοντά στον κεντρικό αεροδιάδρομο, οι εργάτριες θα δίνουν μηνιαία αναφορά για την κατάσταση που επικρατεί, έχοντας επιτελικό ρόλο στο να ελέγχουν το κατά πόσο φιλικό είναι το αεροδρόμιο προς το περιβάλλον.

Με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργηθεί ένα ξεχωριστό σύστημα ελέγχου ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα, που θα στηρίζεται στο «βιοέλεγχο».

Ελεγκτές

Οι επιστήμονες γνώριζαν ήδη από το 1964 ότι οι μέλισσες μπορούν να μεταφέρουν στη κυψέλη τους βαρέα μέταλλα και τοξικούς ρύπους. Είχε διαπιστωθεί ότι οι κύριες ουσίες που συσσωρεύονται στα μελίσσια και μπορούν να περάσουν στον άνθρωπο είναι ο μόλυβδος, ο ψευδάργυρος, το κάδμιο, το χρώμιο και ο χαλκός. Το ίδιο απέδειξε και έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Τουρκία το 2005.

Η ποιότητα του αέρα θα εξετάζεται από τα υποπροϊόντα της μέλισσας. Το μέλι, το κερί, ακόμα και οι κηρήθρες, αποτελούν για τους επιστήμονες δείκτες για την κατάσταση της ατμόσφαιρας.

Ολα τα προϊόντα θα αναλύονται σε εργαστήρια προκειμένου να ανιχνεύονται βαρέα μέταλλα και άλλοι επικίνδυνοι ρύποι που ενδέχεται να μεταφέρουν οι μέλισσες μέσα στις κυψέλες από το περιβάλλον.

Αλλωστε, το διεθνές αεροδρόμιο του Σένεφελντ θα αποτελέσει το βασικό αεροδρόμιο του Βερολίνου, έπειτα από το οριστικό κλείσιμο του Τέγκελ, του μεγαλύτερου αεροδρομίου της χώρας, που θα πραγματοποιηθεί το 2012. Στο πλαίσιο αυτής της επέκτασης, οι μέλισσες θα παίξουν τον δικό τους ρόλο για τις επιπτώσεις που θα έχει αυτό το έργο στο περιβάλλον.

Η δοκιμασμένη συνταγή

Παρόμοιο πρόγραμμα υπάρχει επίσης στο αεροδρόμιο του Ντίσελντορφ, ενώ το πείραμα έχει στεφθεί με επιτυχία και στο αεροδρόμιο του Αμβούργου. Από το 1999, ομάδα βιολόγων έχει στήσει εκεί έξι μελίσσια.

Υπολογίζεται ότι πάνω από 120.000 μέλισσες «εργάζονται» στον βιοέλεγχο και μέχρι στιγμής οι αναφορές που δίνουν είναι ότι η κατάσταση που επικρατεί στο αεροδρόμιο έχει βελτιωθεί αισθητά.

Οι εργάτριες μέλισσες συλλέγουν γύρη από τα φυτά γύρω από το αεροδρόμιο, με αποτέλεσμα οι τοξικοί ρύποι να εμφανίζονται στα μελίσσια τους.

Στα 11 χρόνια που λειτουργεί το σύστημα, οι μέλισσες βοήθησαν πολύ στο να ληφθούν μέτρα προκειμένου να μειωθεί η ρύπανση από τις εκατοντάδες πτήσεις που πραγματοποιούνται καθημερινά. Πλέον, το μέλι που παράγεται στα μελίσσια του αεροδρομίου δίδεται ως ενθύμιο στους επιβάτες των αεροπλάνων.

Η πρώτη έρευνα

Η πρώτη μεγάλη έρευνα που είχε χρησιμοποιήσει τις μέλισσες ως «βιοελεγκτές» της ατμοσφαιρικής ρύπανσης έγινε στην Ελβετία από το 1984 μέχρι το 2002. Οι ερευνητές μελέτησαν την επίδραση που είχαν οι εκπομπές τοξικού μολύβδου στην ατμόσφαιρα από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων.

Τα αποτελέσματα ήταν αποκαλυπτικά: τα επίπεδα του επικίνδυνου ρύπου που είχαν βρεθεί στο μέλι της σοδειάς του 2002 ήταν 5 φορές χαμηλότερα σε σύγκριση με αυτά του 1984. Η μείωση που παρατήρησαν οι Ελβετοί επιστήμονες αποδόθηκε στους καταλύτες των αυτοκινήτων που σταμάτησαν τις εκπομπές μολύβδου.

Κινδυνεύουν με αφανισμό!

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών για την εξαφάνιση των μελισσών παγκοσμίως, που θα έχει ανεπανόρθωτες συνέπειες στη διατροφή του πληθυσμού της Γης.

Οι επιστήμονες του περιβαλλοντικού προγράμματος του ΟΗΕ, σε έκθεσή τους, τονίζουν ότι το φαινόμενο εντοπίζεται εκτενώς στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου αφανίζονται ολόκληρες αποικίες. Πλέον, διαπιστώνουν ότι η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη και στην Κίνα αλλά και στην Ιαπωνία, ενώ πρόσφατα διαπιστώθηκαν αφανισμοί αποικιών και στην αφρικανική ήπειρο - και συγκεκριμένα στην Αίγυπτο.

Ο επικεφαλής του περιβαλλοντικού προγράμματος του ΟΗΕ, Αχίμ Στάινερ, ανέφερε ότι από τα 100 είδη που παρέχουν το 90% των τροφίμων στο κόσμο περισσότερα από 70 επικονιάζονται από τις μέλισσες!

Σε έκθεση που σύνταξε ο οργανισμός, οι εκτιμήσεις για τους πληθυσμούς των μελισσών είναι άκρως απογοητευτικές. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι αυτές θα συρρικνωθούν περαιτέρω σε ολόκληρο τον κόσμο.

Προκειμένου να ανακοπεί αυτή η τάση, θα πρέπει να ληφθούν δραστικά μέτρα αποκατάστασης που θα θωρακίζουν τους οικοτόπους τους. Κίνητρα θα πρέπει να δοθούν και στους μελισσοκόμους, προκειμένου να τοποθετήσουν τα κατάλληλα φυτά κοντά σε καλλιέργειες ή να μειώσουν τη χρήση εντομοκτόνων και άλλων χημικών.

Οι ερευνητές του περιβαλλοντικού προγράμματος δηλώνουν επίσης εξαιρετικά απαισιόδοξοι για την κατάσταση των άγριων πληθυσμών της μέλισσας, καθώς είναι αδύνατο να προστατευθούν

του Γιάννη Μύττη

real.gr

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

3ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΜΕΛΙΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΑΣ

Με ανάρτηση της η μελισσοπτήση στις 18/05 είχε ανακοινώσει το φεστιβάλ χωρίς καν να έχει οριστεί ο τόπος που θα γίνει...Έτσι λοιπόν πλέον και επισήμως 
ΣΤΑΔΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑΣ


ΠΟΙΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ
  • Εταιρίες παραγωγής και τυποποίησης μελιού
  • Επιχειρήσεις και εταιρίες επεξεργασίαςμελιού
  • Επιχειρήσεις και εταιρίες παραγωγής προιόντων μέλισσας
  • Επιχειρήσεις και εταιρίες παραγωγής και επεξεργασίας κεριού
  • Επιχειρήσεις και εταιρίες παραγωγής προιόντων σηροτροφίας
  • Εταιρίες παραγωγ΄ης ή αντιπροσώπευσης μελισσοκομικού εξοπλισμού
  • Εταιρίες κατασκευής ή αντιπροσώπευσης εξοπλισμού συσκευασίας και τυποποίησης
  • Εταιρίες και συναιτερισμοι με βασική παραγωγή το μέλι και τα προιόντα κυψέλης
  • Επιχειρήσεις και εταιρίες παραγωγής βιολογικού μελιού
  • Φαρμακευτικές εταιρίες
  • Δήμοι όπου η κύρια παραγωγή τους είναι η μελισσοκομία
  • Περιφέρειες επιμελητήρια, Δημόσιοι οργανισμοι

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • Συνέδριο Μελισσοκομίας
  • Παρουσιάσεις εταιριών
  • Εδέσματα της Ελληνικής κουζίνας που θα παρασκευάζονται απο το μέλι
  • Γευσιγνωσίες αμιγών κατηγοριών μελιού
  • Ενημέρωση καταναλωτών σε ειδικά περίπτερα
  • Εκδηλώσεις για παιδιά με θέμα: <<γνωριμία με το μέλι και τα προιόντα της μέλισσας>>




Στόχος της 3ης έκθεσης είναι η προβολή και προώθηση του επώνυμου ελληνικού μελιού και των προιόντων κυψέλης στο καταναλωτικό κοινό και στους χόρους μαζικής εστίασης.
Επιπλέον , θα αποτελέσει ιδανικό τόπο για την σύναψη εμπορικών και επιχειρηματικών συμφωνιών μεταξύ των παραγωγών, επιχειρήσεων παραγωγής και διακίνησης μελισσοκομικών προιόντων και εξοπλισμού.

Πληροφορίες -Δηλώσεις συμμετοχής
Ευρωπαικός Οργανισμός Στρατηγικού σχεδιασμού
Ιπποκράτους 2, 10679 Αθήνα
τηλ. 2103610265 begin_of_the_skype_highlighting            2103610265      end_of_the_skype_highlighting, 2103622205 begin_of_the_skype_highlighting            2103622205      end_of_the_skype_highlighting
fax:2103610276 
email: info@edpa.gr
www.edpa.gr 

Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Σακόμορφη Σηψιγονία και Νοσεμίαση

ΣΑΚΚΟΜΟΡΦΗ ΣΗΨΙΓΟΝΙΑ

ΑΙΤΙΟ:
Ο ιός της σακκόμορφης σήψης του γόνου.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ:
Διάσπαρτος γόνος.Η προνύμφη πεθαίνει πριν προλάβει να μεταμορφωθεί. Η νεκρή προνύμφη παραμένει στο κελί όρθια, το κεφάλι της είναι ανασηκωμένο και μοιάζει με γόνδολα.Έχει σκληρό περίβλημα αλλά το εσωτερικό της είναι υδαρές. Τελικά η προνύμφη ξηραίνεται, μαυρίζει και σχηματίζει λέπι.

ΠΡΟΛΗΨΗ -ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Δεν υπάρχει κανένα σκεύασμα που να περιορίζει την αρρώστια.Το μελίσσι αντιμετωπίζει την ασθένεια απο μόνο του.
Απομάκρυνση των προσβεβλημένων κυρηθρών περιορίζει για κάποιο χρονικό διάστημα την ωοτοκία.

ΝΟΣΕΜΙΑΣΗ

ΑΙΤΙΟ:
Το πρωτόζωο παράσιτο Νosema apis.Αν και ως ζωικός οργανισμος αυτό αποτελεί εχθρό των μελισσών, εξετάζεται εδώ στις ασθένειες.

πως φαίνεται στο μικροσκόπιο.









ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ:
Το πρωτόζωο αυτό καταστρέφει το στομάχι της μέλισσας.Λόγω της προσβολής αυτής, το στομάχι δεν λειτουργεί σωστά, οι μέλισσες συχνά εμφανίζουν διάροια και έστσι δεν αφήνουν τα περιττώματα τους έξω απο την κυψέλη αλλά λερώνουν με αυτά της κυρήθρες, τα τοιχώματα, τον πυθμένα και την είσοδο της κυψέλης.


Κυψέλη προσβεβλημένη!









Οι άρρωστες μέλισσες δεν μπορούν να πετάξουν, σέρνωνται μπροστά στη κυψέλη και συχνά πεθαίνουν.
Η ακριβής διάγνωση γίνεται μόνο με μικροσκοπική εξέταση των περιττωμάτων ή άρρωστων μελισσών. Στο μικροσκόπιο εμφανίζονται τα χαρακτηριστικά ωοειδή σπόρια του παρασίτου.Με αυτά τα σπόρια η ασθένεια μεταδίδεται εύκολα με τις τροφοδοτήσεις των μελισσιών (μέλι,γύρη,γυρεόπιτες, πίτες με μέλι), τα εργαλεία, τη λεηλασία, την παραπλάνηση κ.α

ΠΡΟΛΗΨΗ -ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Μέτρα προφύλαξης αποτελούν το ξεχειμώνιασμα δυνατών μελισσιών με κατάλληλες προμήθειες (οχι μέλι απο μελιτώματα), αποφυγή υγρών τοποθεσιών, απολύμανση του μελισσοκομικού υλικού κ.α.
Δεν υπάρχουν εγκεκριμένα σκευάσματα για την αντιμετώπιση της νοσεμίασης.

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

ΦΩΣ ΣΤΗΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ


Αμερικανοί επιστήμονες εντόπισαν τέσσερις νέους ιούς που έχουν εισχωρήσει σε μέχρι τώρα υγιείς αποικίες μελισσών, μια ανακάλυψη που μπορεί να ρίξει φως στο μυστήριο του γιατί οι μέλισσες πεθαίνουν μαζικά σε πολλά μέρη του κόσμου.
Οι μέχρι τώρα άγνωστοι ιοί εντοπίστηκαν έπειτα από δεκάμηνη μελέτη μελισσοκομικών εγκαταστάσεων, που περιλάμβαναν περισσότερες από 70.000 κυψέλες. Συνολικά, μέχρι σήμερα, έχουν εντοπιστεί 27 ιοί μελισσών που μπορεί να αποτελούν την αιτία για την μαζική καταστροφή των μελισσιών.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή βιοχημείας και βιοφυσικής του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Φρανσίσκο Τζόε Ντε Ρίσι, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό PLοS ONE, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, εκτιμούν ότι για τους θανάτους των μελισσών πρέπει να φταίνε περισσότερες από μία αιτίες. Πιο πιθανό θεωρείται ότι ένας συνδυασμός ιών και βακτηρίων, παρασιτοκτόνων, κακής διατροφής και επιπτώσεων των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων στο περιβάλλον έχουν παίξει ρόλο στην μείωση των μελισσών διεθνώς.
Οι πληθυσμοί των μελισσών υπολογίζεται ότι, κατά τα τελευταία χρόνια, έχουν μειωθεί κατά 10% έως 30% στην Ευρώπη, περίπου 30% στις ΗΠΑ και έως 85% στην Μέση Ανατολή, σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ.

Οι μέλισσες θεωρούνται ζωτικές όχι μόνο για το μέλι τους, αλλά για τον ευρύτερο ρόλο τους στην παγκόσμια γεωργία, καθώς γονιμοποιούν περισσότερες από 100 καλλιέργειες (που αντιστοιχούν περίπου στο ένα τρίτο της κατανάλωσης τροφίμων από τους ανθρώπους).

Η νέα έρευνα δεν κατέληξε σε οριστικό συμπέρασμα για την εξαφάνιση των μελισσών, όμως εξακρίβωσε ότι ακόμα και στις υγιείς μέλισσες ζουν πολλοί και άγνωστοι μέχρι τώρα ιοί, καθώς επίσης βακτήρια, μύκητες και άλλα παράσιτα. Η μελέτη αποκάλυψε ότι ακόμα και στα κύτταρα των υγιών μελισσών υπάρχουν εκατοντάδες εκατομμύρια κύτταρα ιών. Παρά την παρουσία αυτών των παθογόνων μικροοργανισμών όμως, οι μέλισσες μπορεί να παραμένουν υγιείς για πολλά χρόνια.
(Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΥΜΑΣΤΟ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ

Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ


ΣΤΙΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣ Η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΑΝΕΠΤΥΓΜΕΝΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΑΤΟΜΩΝ, ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΤΗΝ ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ, ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΟΠΩΣ Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ, ΟΙ ΦΡΟΝΤΙΔΕΣ Ή Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΕΚΤΡΙΩΝ, ΠΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΕΙ ΤΙΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΡΙΒΕΣ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΤΡΟΦΗΣ.

Η ΧΗΜΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΠΟΙΚΙΑΣ
Οι εργάτριες αναγνωρίζονται μεταξύ τους χάρη στα συστατικά της επιδερμίδας τους που είναι κοινά στην αποικία τους και αποτελούν έναν πραγματικό γραμμωτό κώδικα.Οι μέλισσες φρουροί, που βρίσκονται στην είσοδο της κυψέλης, επιθεωρούν με τις κεραιές τους κάθε μέλισσα που έρχεται.Αν ο γραμμωτός κώδικας δεν αντιστοιχεί σε εκείνον της αποικίας τους, τότε την διώχνουν (εκτός των περιπτώσεων όπου μια συλλέκτρια  που έχει παραπλανηθεί και είναι γεμάτη με νέκταρ τότε της επιτρέπουν να περάσει καθότι υπάρχει συμφέρον για την αποικία!)Το σύστημα αυτό παίζει σημαντικό ρόλο κατα της περιόδους λιμού ή ελλειψης τροφής, οπότε οι μέλισσες έχουν την τάση να λεηλατούν άλλα μελίσσια.Η μη ύπαρξη αυτού του συστήματος αναγνώρισης θα ισοδυναμούσε με καταστροφή της αποικίας.

Οι μέλισσες χρησιμοποιούν πολλά ερεθίσματα για την επικοινωνία τους τα οποία χωρίζοναται σε απτικά,χημικά και δονητικά.
Τα απτικά ερεθίσματα γίνονται αντιληπτά απο τις κεραίες και επιτρέπουν στην μέλισσα να εντοπίζει την θέση των άλλων μελισσών, αλλά χρησιμοποιούντε επίσης και για άλλες δραστηριότητες όπως είναι η ανταλαγή τροφών (τροφάλαξη).

Οι φερομόνες: κάθε μέλισσα μπορεί να εκρίνει χημικές ουσίες απο διάφορα σημεία του σώματος τους και για διαφορετικό σκοπό κάθε φορά, που όταν γίνονται αντιληπτές απο τις άλλες μέλισσες της αποικίας θα τους προκαλέσουν μια συγκεκριμένη αντίδραση.Τα χημκά αυτά μέσα ονομάζονται φερομόνες και προκαλούν άμεσες αντιδράσεις στις μέλισσες, όπως η υπεράσπιση της αποικίας,η αναστολή ωοτοκίας απο τις εργάτριες (λόγω της ύπαρξης βασίλισσας)κ.α.
Οι γόνοι με την σειρά τους εκπέμπουν και αυτοί φερομόνες όπου επιτρέπουν στις εργάτριες να εκτιμήσουν την ηλικία τους, την κάστα τους και τις ανάγκες τους.
Οι εργάτριες εκρίνουν διαφορετικές φερομόνες, οι οποίες εκρίνονται απο τους σιαγονικούς αδένες, τον αδένα του δηλητηρίου, το αδένα nasanof και βοηθούν αντίστοιχα στην στρατολόγηση στρατιωτών για την υπεράσπιση της απικοίας, στην στοχοποίηση του εχθρού καθώς και για προσανατολισμό κατα την διάρκεια  σμηνουργίας.

To βέλος δείχνει τον αδένα nasanof











ΟΙ ΧΟΡΟΙ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ
  • ΚΥΚΛΙΚΟΣ ΧΟΡΟΣ  εκτελείται απο τις συλλέκτριες επι των πλαισίων, οι οποίες έχουν εντοπίσει μια πηγή τροφής σε αποόσταση μικρότερη των 80 μέτρων απο την κυψέλη.
Κάνουν μικρές κυκλικές κινήσεις αλλάζοντας κατεύθυνση κάθε 2 με 3 κύκλους.Παρακουλουθούνται απο τις υπόλοιπες συλλέκτριες οι οποίες τις αγγίζουν με τις κεραίες τους.Η συλλέκτρια μπορεί επίσης να μεταδόσει με τροφάλαξη το νέκταρ που έχει συλλέξει για να τις ενημερώσει για την ποιότητα του νέκταρος καθώς επίσης να μεταδόσει την μυρωδιά του φυτού με την οποία ειναι διαποτισμένη.
Το πόσο ζωηρος θα είναι ο χορός έχει να κάνει με την συγκέντρωση σακχαρων που έχει το νέκταρ που ανακάλυψαν οι συλλέκτριες.
  • Ο ΜΙΚΤΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ο συγκεκριμένος χωρός πληροφορεί τις μέλισσες για την απόσταση, την κατεύθυνση και την ποιότητα των διαθέσιμων αποθεμάτων που υπάρχει έξω στο περιβάλλον.Μόλις εντοπίσουν την λεία τους σε απόσταση μεγαλύτερη των 80 μέτρων απο την κυψέλη, οι συλλέκτριες εκτελούν έναν χορό σε οκτάρια  πάνω στα πλαίσια της κυψέλης.Η κατεύθυνση της φιγούρας του οχτώ δείχνει πού βρίσκεται η τροφή σε σχέση με τον ήλιο.Αν προσανατολίζεται προσ τα πάνω, η τροφή βρίσκεται προσ την κατεύθυνση του ήλιου.Προς τα κάτω, στην αντίθετη κατεύθυνση του ήλιου.Η γονία που σχηματίζει η φιγούρα του οχτώ σε συνάρτηση με την κατακόρυφο που αντιστοιχεί στο σημείο όπου βρίσκεται η τροφή, σε σχέση με την γωνία που σχηματίζει ο ήλιος με την κυψέλη.


Μόλις διατρέξουν το ευθύγραμμο τμήμα του μικτού χορού, οι συλλέκτριες αρχίζουν να χορεύουν σε ημικύκλια. Όσο περισσότεροι κύκλοι γίνονται ανα δευτερόλεπτο, τόσο πιο πολύ απέχει η κυψέλη απο την τροφή.Η συχνότητα των κυκλικών κινήσεων είναι αντιστρόφως ανάλογη της απόστασης: εννέα με δέκα κύκλοι το  αναλογούν σε μια απόσταση 100 μέτρων, δυο κύκλοι αναλογούν σε 5 χιλιόμετρα.

δείτε ένα βιντεάκι παρακάτω για τον μικτό χορό



Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΔΟΝΗΣΕΩΝ (της κοιλιάς)
Ο συγκεκριμένος χορός επιτρέπει στις συλλέκτιες ανάλογα με την ποσότητα νεκταροέκρισης στο περιβάλλον, να στρατολογήσουν άλλες εργάτριες για την συλλογή τροφής.


βιβλιογραφία:σύγχρονη μελισσοκομία

Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

Ευρωπαική σηψιγωνία και Ασκοσφαίρωση

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΣΗΨΙΓΟΝΙΑ


ΑΙΤΙΟ:
Το βακτήριο Μelissococcus (=Streptococcus) pluton


ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Γίνονται αντιληπτά πρίν κλείσουν τα κελιά (ασφράγιστος γόνος). Οι προνύμφες χάνουν το μαργαριταρώδες χρώμα τους και εμφανίζονται με ελαφρώς κίτρινο χρώμα. Παίρνουν ανώμαλη θέση στο κελί και μετά το θάνατό τους σαπίζουν δημιουργόντας μια πολτώδη μάζα, η οποία όμως δεν σχηματίζει κλωστή εάν προσπαθήσουμε να την τραβήξουμε έξω.
Η οσμή που αναδύεται απο τις σάπιες προνύμφες υπάρχει αλλα δεν είναι τόσο έντονη και χαρακτηριστική όπως στην Αμερικάνικη Σηψιγονία.


ΠΡΟΛΗΨΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η Ευρωπαική σηψιγονία είναι πολύ λιγότερο σοβαρή ασθένεια απο την Αμερικάνικη.Αρκετές φορές μάλιστα υποχωρεί απο μόνη της χωρίς καμία επέμβαση (αυτοίαση).
Είναι ασθένεια των πολύ αδύνατων μελισσιών για αυτό οτιδήποτε βελτιώνει τη δυναμικότητά τους αποτελεί και τρόπο αντιμετώπισής της.
Δεν υπάρχουν εγκεκριμένα σκευάσματα για την αντιμετώπιση της ασθένειας.


ΑΣΚΟΣΦΑΙΡΩΣΗ (ΚΙΜΩΛΙΑΣΗ)
ΑΙΤΙΟ
Ο μύκητας Αscosphaera apis

 μουμιοποιημένες προνύμφες απο ασκοσφαίρωση.




ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Ο μύκητας με τις υφές του κατακλύζει το σώμα των προνυμφών, οι οποίες τελικά πεθαίνουν. Οι νεκρές προνύμφες αφυδατώνονται, σκληραίνουν και εύκολα αφαιρούνται απο τα κελιά. Τα νεκρά σκληρά σώματα των προνυμφών έχουν λευκό χρώμα που αργότερα όμως μπορεί να μαυρίσουν (όταν αναπτυχθούν οι καρποφορίες του μύκητα). Συχνά βρίσκονται πεταμένες προνύμφες στο δάπεδο, την είσοδο ή και έξω απο την κυψέλη στο έδαφος.


ΠΡΟΛΗΨΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Συχνή και πλήρη απομάκρυνση και καταστροφή (κάψιμο και θάψιμο)των νεκρών προνυμφών απο το δάπεδο και έξω απο την κυψέλη.
Τα πολύ προσβεβλημένα πλαίσια καθώς και παλιές μαύρες κηρήθρες να απομακρύνονται συχνά.
Να αποφεύγεται η υγρασία το χειμώνα, τη δε άνοιξη και το καλοκαίρι τα μελίσσια να αερίζονται καλά.
Πάντα να υπάρχει μια ελαφριά κλίση των κυψελών προς τα εμπρός για αποφυγή συσόρευσης υγρασίας στο εσωτεικό των κυψελών.
Απολύμανση μελισσοκομικών εργαλείων και υλικών.
Το άσπρισμα (ασβέστωμα) στο εσωτερικό της κυψέλης βοηθά αν και μπορεί να υπάρξει κάποια δυσμενής επίπτωση (ελάττωση) στο γόνο.

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΗΨΙΓΩΝΙΑ

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΗΨΙΓΩΝΙΑ


ΑΙΤΙΟ: Το βακτήριο Bacillus larvae


ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: Αρκετά χαρακτηριστικά και αντιληπτά στον σφραγισμένο γόνο.Η προνύμφη σαπίζει δημιουργώντας έναν κολλώδη πολτό που αν προσπαθήσουμε να τον τραβήξουμε έξω απο το κελί με ένα σπιρτόξυλο δεν βγαίνει αλλά σχηματίζει μια λεπτή κλωστή.
Ο σάπιος γόνος έχει ιδιαίτερα άσχημη οσμή (ψαρόκολλας) που καμιά φορά γίνεται αντιληπτή ακόμα και έξω απο την κυψέλη. Ο γόνος έχει όψη μωσαικού.
Τα καλύμματα των κελιών είναι υγρά, με χρώμα σοκολατί,βυθισμένα και ορισμένα φέρουν σχισμές ή τρύπες. (δείτε την διπλανή φωτό)










ΠΡΟΛΗΨΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Ποτέ δεν χρησιμοποιούμε για τροφοδοσία μέλι ή γύρη του εμπορίου ή άγνωστης γενικά προέλευσης.
Το μελισσοκομείο δεν πρέπει να γειτονεύει με μολυσμένα μελίσσια.
Πλαίσια με μεγάλη προσβολή απομακρύνονται και καίγονται.Το ίδιο και η κυψέλη, εκτός αν αυτή έχει απολυμανθεί πολύ καλά.
Απολύμανση εργαλείων (ξέστρο, διαφράγματα κτλ)
Τα αδύνατα μελίσσια ενισχύονται με νέες μέλισσες ή κλειστό γόνο έτοιμο να εκκολαφθεί.
Μεταφορά μελισσιών σε περιοχές με πλούσια ανθοφορία.
Οι μέλισσες απο τα προσβεβλημένα μελίσσια ,χωρίς τα πλαίσια τους μεταγγίζονται (τινάσονται) σε καθαρές κυψέλες οι οποίες έχουν προηγούμενα απολυμανθεί με φλόγιστρο ή με καυστική σόδα.Όλα τα πλαίσια καίγονατι και θάβονται.Πλαίσια με μέλι μπορούν να τρηγηθούν και να χρησιμοποιηθούν ως τροφή του ανθρώπου.Στα μελίσσια αυτά δίνονται φύλλα κηρήθρας για να χτίσουν και αφήνονται νηστικά 24-48 ώρες ώστε ν α καταναλώσουν την ποσότητα τροφής που έχουν μέσα στο στομάχι τους.Με τον τρόπο αυτό μεγάλος αριθμός  απο τα σπόρια της αρρώστιας θα απομακρυνθεί με τα περιτώματα των ακμαίων μελισσων.
Τις επόμενες ημέρες τα μελίσσια τροφοδοτούνται με άφθονο σιρόπι.Τις πρώτες ημέρες τροφοδοσίας τοποθετείται στο κέντρο της κυψέλης και ένα άδειο χτισμένο πλαίσιο ώστε να αποθηκεύσουν προσωρινά οι μέλισσες το σιρόπι.Όταν κτιστούν οι πρώτες κηρήθρες το πλαίσιο αυτό απομακρύνεται.Η τροφοδοσία συνεχίζεται μέχρι να κτιστούν όλες οι κηρήθρες.
Δεν υπάρχουν εγκεκριμένα σκευάσματα για την αντιμετώπιση της Αμερικανικής Σηψιγονίας.


βιβλιογραφία: πρακτική μελισσοκομια Θρασυβούλου

Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

ΚΗΡΟΣΚΟΡΟΣ ΚΑΙ ΜΕΛΙΣΣΟΨΕΙΡΑ

ΚΗΡΟΣΚΟΡΟΣ
ΑΙΤΙΟ:Το έντομο Galleria mellonella (μεγάλος κηρόσκωρος), ή το Achroia grisella (μικρός κηρόσκωρος)









Αυγά μεγάλου κηρόσκορου.



αυγά μικρου κηρόσκορου

ΠΡΟΛΗΨΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ:Η καλύτερη αντιμετώπιση του κηρόσκωρου είναι η διατήρηση δυνατών μελισσιών και το κατάλληλο άνοιγμα της εισόδου της κυψέλης.
Στην αποθήκη και στα μελίσσια η χρησιμοποίηση (ψεκασμός πλαισίων) βιολογικών σκευασμάτων (του βακτηρίου Bacillus thuringiensis)δίνει πολύ καλά αποτελέσματα.
Επίσης η εφαρμογή ψύξης και ο υποκαπνισμός των πλαισίων με θειάφι κατα την αποθήκευση τους είναι μια αποτελεσματική μέθοδος για την αντιμετώπιση του Κηρώσκορου.





ΜΠΡΑΟΥΛΑ Ή ΜΕΛΙΣΣΟΨΕΙΡΑ

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Ζει πάνω στο σώμα των ενήλικων μελισσών.Τα θηλυκά γεννάνε τα αυγά τους στα καλύματα των κελιών που έχει μέλι, εκεί σχηματίζονται στοές και μεταμορφώννονται σε νύμφες απο τις οποίες εκκολάπτονται τα τέλεια έντομα που ανεβαίνουν στις μέλισσες.Ο βιολογικός τους κύκλος είναι 16-23 ημέρες.
Η βασίλισσα έχει περισσότερες μελισσόψειρες απο οτι οι εργάτριες και όταν ο αριθμός τους είναι μεγάλος επάνω στο σώμα της επηρεάζουν την ωοτοκία της.


ΠΡΟΛΗΨΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Θεωρείται ακίνδυνη για την μέλισσα, αλλά μπορεί να μειώσει την αξία των κηρηθρών που πρόκειται να πουληθούν ως μελικερίδια.
Η έκθεση των ενηλίκων στο καπνό απο τσιγάρο τα αναγκάζει να φύγουν απο την βασίλισσα.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Το τσιγάρο κάνει καλό  στις βασίλισσες,οπότε εφ'όσων οι βασίλισσες δεν μπορούν να το ξεκινήσουν ας το ξεκινήσουμε εμείς οι μελισσοκόμοι...Να και ένα σημείο τελικά που το κάπνισμα κάνει καλό...


στο επόμενο μέρος απο τις ασθένειες θα μιλήσουμε για μία σοβαρή ασθένεια την Αμερικάνικη Σηψιγονία.



ΤΡΑΧΕΙΑΚΗ ΚΑΙ ΒΑΡΟΙΚΗ ΑΚΑΡΙΑΣΗ

ΤΡΑΧΕΙΑΚΗ ΑΚΑΡΙΑΣΗ
ΑΙΤΙΟ: Το άκαρι Acarapis woodi


ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: Είναι σχετικά μη διαδεδομένη ασθένεια στην Ελλάδα η οποία οφείλεται στο μικροσκοπικό αυτό άκαρι που εισέρχεται στις αναπνευστικές τραχείες των μελισσών.
Μέσα στις τραχείες τρέφεται και πολλαπλασιάζεται με αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων,να εμποδίζεται η κυκλοφορία του αέρα, οι μέλισσες να μην μπορούν να πετάξουν και να πεθαίνουν συχνά μπροστά στην κυψέλη.
Η διάγνωση μπορεί να γίνει μόνο εργαστηριακά
ΠΡΟΛΗΨΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ: Η χρήση καπνιστικών ακαρεοκτόνων (π.χ καπνίζουσες ταινίες με δραστική ουσία το bromopropylate) ή της μενθόλης (αιθέριο έλαιο) επιτρέπει την θεραπεία απο την ασθένεια αυτή.


ΒΑΡΟΙΚΗ ΑΚΑΡΙΑΣΗ
ΑΙΤΙΟ:Το άκαρι Varroa jacobsoni




ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: Το άκαρι αυτό φαίνεται με γυμνό μάτι σαν μικρό καφετί τσιμπούρι.Στις μέλισσες βρίσκεται συχνα στο θώρακα και τη κοιλιά. Μπορεί όμως, αν η προσβολή είναι μεγάλη να το δούμε να περπατάει πανω στα πλαίσια. Τρέφεται με την αιμολέμφο, υγρό του σώματος της μέλισσας, με αποτέλεσαμ οι μέλισσες να γίνονται αδύναμες και να πεθαίνουν νωρίτερα απο οτι οι υγιείς. Το άκαρι γεννάει τα αυγά του μέσα στο κελί που έχει γεννήσει η βασίλισσα.Μέσα στο κελί που εξελίσσεται ο γόνος εξλίσσεται και το άκαρι.
Το αποτέλεσμα της προσβολής των ακάρεων στο γόνο μπορεί να είναι ο θάνατος και το σάπισμα του γόνου (σηψιγονία).΄
Αν ο γόνος δεν νεκρωθεί, έχουμε εξέλιξη του σε ακμαία τα οποία όμως συχνά παρουσιάζονται με παραμορφώσεις στα πόδια, σώμα και κυρίως στα φτερά.Αποτέλεσμα είναι τα ανάπηρα άτομα να πετιούνται  απο τις υγιείς μέλισσες έξω απο την κυψέλη.
Μπορεί ακόμα να βγούν κανονικά στην εμφάνιση τέλοια άτομα, τα οποία όμως  έχπουν μικρότερη διάρκεια ζωής και γενικ΄΄ως είναι λιγότερο ανθεκτικά και παραγωγικά.
Η τελική κατάληξη του μελισσιού (μετά απο 2-3 χρόνια περίπου της προσβολής του, απο το παράσιτο) είναι η καταστροφή του.
Η μτάδοση του ακάρεως απο μελίσσι σε μελίσσι γίνεται πολύ εύκολα κυρίως με τους κυφήνες (το γόνο των οποίων προτιμά ιδιαίτερα)


ΠΡΟΛΗΨΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ: Η επέμβαση με ειδικά ακαρεοκτόνα φάρμακα πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο για να μήν επιτραπεί η ανάπτυξη μεγάλων πληθυσμών του παρασίτου.
Καλύτερη εποχή εφαρμογή του φαρμάκου είναι όταν δεν υπάρχει καθόλου γόνος ή όταν αυτός είναι πολύ περιορισμένος (π.χ τέλος φθινοπόρου,χειμώνας)
Οι δραστικές ουσίς fluvalinate,coumaphos που εφαρμόζοναται με διάφορους τρόπους (ταινίες ψεκασμοί κ.α) έχουν δείξει αξιόλογη δράση αλλά και πολλές άλλες ενώσεις (όπως το μυρμηκικό οξύ, αιθέρια έλαια κ.α) χρησιμοποιούνται με μικρότερη ή μεγαλύτερη επιτυχία.


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι ασθένειες αυτές των μελισσιών δεν επηρεάζουν και δεν προσβάλουν τον άνθρωπο μέσα απο τα προιόντα της κυψέλης (μέλι,βασ.πολτός,κερί κ.α)


Στην επόμενη ανάρτηση θα μιλήσουμε για τον κηρόσκωρο και για την Μελισσόψειρα.

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ- ΜΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΕ ΡΙΣΚΑ

Η παραγωγή του δηλητηρίου γίνεται απο μερικούς ειδικευμένους μελισσοκόμους που εδρεύουν σε περιοχές με πολύ λιγοστό πληθυσμό.Η Ευρωπαική Ένωση δεν είναι η πιο ευνοική ήπειρος και ιδιαίτερα η Ελλάδα για μια τέτοια εκμετάλευση που, οικονομικά, δεν παρουσιάζει και τόσο ενδιαφέρον.Οι τεχνικές που τελοιοποιήθηκαν την δεκαετία του 1960, επιτρέπουν την συλλογή 1γρ. δηλητηρίου απο μία εικοσαριά αποικίες μέσα σε μία με δύο ώρες.


ΣΥΣΚΕΥΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΚΚΕΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΟΥ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟΥ.
Οι μέλισσες υφίστανται μια ηλεκτρική εκκένωση που τις ακινητοποιεί και τις οδηγεί να κεντρίσουν μία λεπτή λαστιχένια μεμβράνη, όπου απο κάτω απο την μεμβράνη υπάρχει μια γύαλινη επιφάνεια γαι την συλλογή του δηλητηρίου.Το δηλητήριο συλλέγεται και καταψύχεται για να βγεί στο εμπόριο.Βέβαια η παραγωγή αυτή κάνει τις μέλισσες πολύ επιθετικές!Έχουν την τάση να επιτίθενται σε απόσταση πολλών εκτατοντάδων μέτρων απο την κυψέλη.

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!!!!

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΓΕΜΑΤΟ ΜΕΛΙΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΧΑΡΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΑΦΟΥ ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΗΜΕΡΑ ΜΠΗΚΑΜΕ ΣΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!


Φέτα τυλιχτή με σάλτσα μελιού



Συστατικά

  • 4 κομμάτια φέτα 6Χ6Χ1 εκ. περίπου
  • 4 φύλλα κρούστας
  • λάδι για τηγάνισμα
  • 2 κ.σ. σουσάμι καβουρδισμένο
  • 4 κ.σ. μέλι
  • 1 κ.σ. ξύδι

Οδηγίες

  1. Κόβετε τα φύλλα κρούστας στη μέση. Βάζετε από 2 μισά φύλλα το ένα πάνω στο άλλο. Στο κέντρο τους τοποθετείτε τη φέτα. Δίπλώνετε σα φάκελο και το αφήνετε να περιμένει.
  2. Σε μικρό μπρίκι ρίχνετε το μέλι, το ξύδι και μια κ.σ. νερό, τα βράζετε και τα ανακατεύετε.
  3. Ζεσταίνετε καλά το λάδι και τηγανίζετε τα φακελάκια μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
  4. Τα βγάζετε, τα βάζετε σε απορροφητικό χαρτί και στη συνέχεια στα πιάτα.
  5. Περιχύνετε με 1½ κ.σ. σάλτσα το καθένα και πασπαλίζετε με το σουσάμι.


Διαβάστε περισότερο: Φέτα τυλιχτή με σάλτσα μελιού http://www.sintagespareas.gr/sintages/feta-tilixti-me-saltsa-meliou.html#ixzz1O2vrNNIo