Τρίτη 29 Μαΐου 2012

ΑΣ ΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ ΜΑΣ (μέρος πρώτο)

Εσείς λοιπόν που μας κοιτάτε απο την άλλη πλευρά της οθόνης έχετε αναρωτηθεί εμείς οι μέλισσες τι σας προσφέρουμε για την υγεία σας και το περιβάλλον σας? Σίγουρα όχι γιατί θα μας σεβόσασταν περισσότερο και δεν θα καταστρέφατε τα δάση και την χλωρίδα μας ,αλλά ούτε θα μας ραντίζατε και θα μας εξοντόνατε.
Τελικά αναρωτιέμαι και εγω σαν μια μικρή μελισσούλα ποιος κανει πιο κακό εμείς με τα κεντρίσματά μας (που και αυτά καλό σας κάνουν) ή εσείς  απο την λογική σας και την καιροσκοπική σας αντίληψη  και μανία για όλα? Απαντήστε το εσείς σας παρακαλώ γιατί εγώ μια μελισσούλα είμαι και δεν έχω νουμοσύνη αλλά ευτυχώς ούτε και την λογική σας...
Βέβαια ξεφύγαμε λίγο απο το θέμα αλλά ήθελα να τα πώ να ξεθυμάνω...
Το θέμα μας είναι λοιπόν για σήμερα οι εχθροί μας, γιατί τελικά έχουμε πολλούς απ'αυτούς αλλά ο κυριότερος είστε εσείς οι ίδιοι οι άνθρωποι, δεν θα ξεφύγω γιατι πάλι θα σας τα ψάλω σε εσάς τους ανθρώπους....
Ένα αφιέρωμα για τους εχθρους των μελισσών που θα ολοκληρωθεί σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος θα περιλαμβάνει τα πουλιά, τα ερπετά και τα έντομα και το δεύτερο τα θηλαστικά.

Οι φυσικοί μας εχθροί λοιπόν χωρίζοντε σε α)πουλιά β)ερπετά γ)έντομα και δ)θηλαστικά
α)Πουλιά
Tα είδη των πουλιών που κυνηγούν τις μέλισσες είναι αρκετά αλλά είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που προκαλούν μεγάλη ζημιά στην αποικία. Μερικά απο αυτά τα είδη είναι:
  • Μελισσοφάγος: Έχει παρδαλά χρώματα και ζεί σε αποικίες.
Είναι αποδημητικό πουλί που έρχεται  στη Ελλάδα το Μάιο και αποδημεί πάλι για την Αφρική το Σεπτέμβριο.
 Κυνηγά τις μέλισσες ή άλλα έντομα όταν πετάνε, ενώ συχνά κυνηγά σε ομάδες τη λεία του πάνω από τις κυψέλες, εξουδετερώνοντας έτσι τις συλλέκτριες.





  • Χελιδόνια τρώνε επίσης μέλισσες, αν τους δοθεί η ευκαιρία, επίσης αποδημητικό πουλί.







  • Καλόγερος καταστρέφει  τις μέλισσες, αλλά προκαλεί ζημιές στις αποικίες κυρίως  το χειμώνα. Ο μαύρος καλόγερος αναγκάζει τις μέλισσες να βγούν απο την κυψέλη χτυπώντας με το ράμφος του τα τοιχώματα της κυψέλης κι ενοχλώντας τες. Η αναταραχή αυτή είναι χειρότερη απο οτι η εξόντωση μικρού αριθμού μελισσων.




  • Δρυοκολάπτης , εφοδιασμένος με ένα ισχυρό ράμφος, είναι σε θέση να επισκέπτεται την κυψέλη το χειμώνα και να τρυπάει τα τοιχωματα της κυψέλης με το ράμφος του. Μπορούμε να τον απομακρύνουμε κρεμώντας πλαστικές σακούλες με έντονα χρώματα στις κυψέλες που επισκέπτεται.












  • Μελισσοφάγος Αετός  Τρέφεται με τις προνύμφες των σφηκών και των βομβίνων, τις οποίες καταστρέφει  μέσα στις φωλιές τους. Δεν υποτιμά όμως τις προνύμφες μιας κυψέλης μελισσών που βρ΄΄ισκεται σε ανοιχτό χώρο.


β) Ερπετά
  •   Δενδρογαλία










  • Γκρίζες ή πράσινες σαύρες 








γ) Τα έντομα
  • Τα μυρμήγκια χτίζουν συχνά την φωλιά τους κάτω απο τις κυψέλες και ενοχλούν τις αποικίες προσπαθόντας να κλέψουν μέλι. Ορισμένα είδη επιτίθενται στο ξύλο της κυψέλης το οποίο καταστρέφουν. Μια λύση για την αποφυγή ανόδου των μυρμηγκιών στην κυψέλη είναι εμποτισμένα σφουγκάρια με πετρέλαιο στα 4 πόδια τις κυψέλης αλλά μόνο στην περίπτωση που έχουμε κλειστό πάτο στην κυψέλη μας, ώστε να αποφευχθούν να εισέρθουν στην κυψέλη τυχόν αναθυμιάσεις του πετρελαίου.






  • Η μελισσόψειρα  έχει μέγεθος 1.2 με 1.5mm .Δεν έχει φτερά και ζει παρασιτώντας  γαντζωμένη πάνω στις εργάτριες ή στην βασίλισσα. Τρέφεται με μέλι. Θεωρείται άκακη, εκτός απο τις περιπτώσεις που υπάρχει σε μεγάλο βαθμό πάνω στην βασίλισσα και της προκαλεί έντονη ενόχληση. Οι θεραπείες κατά της βαροικής  ακαρίασης την έχουν σχεδόν εξαφανίσει και σπάνια εμφανίζεται πάνω στις μέλισσες.



  • Οι Σφήκες  αποτελούν ορκισμένο εχθρό για τις μέλισσες. Σε ορισμένες χώρες, στην Ιαπωνία οι σφήκες μπορούν να οδηγήσουν στον αφανισμό μιας αποικίας μελισσών σε λιγότερο απο δύο ώρες.
Η Apis Cerana (Ασιατική μέλισσα)  σε σχέση με την Αpis melifera διαθέτει ένα αμυντικό σύστημα ενάντια στις σφήκες . Δημιουργούν έναν ασφυκτικό κλοιό γύρω απο τον εισβολέα ανεβάζοντας την θερμοκρασία στους 45 βαθμούς και τον σκοτώνουν.
Σε περιοχές  όπου υπάρχουν πολλές σφήκες μπορούμε να προστατεύσουμε τα μελίσσια μας τοποθετόντας παγίδες ή διάφορα μεταλικά και πλαστικά πορτάκια που υπάρχουν στο εμπόριο και δεν επιτρέπουν την είσοδο των σφηκών στην κυψέλη.

  • Χρυσόμυγα η οποία ενδιαφέρεται για το μέλι της κυψελης. Οι μέλισσες δεν μπορούν να αμυνθούν αποτελεσματικά, καθώς οι χρυσόμυγες προστατεύονται απο ένα παχύ στρώμα χιτίνης και είναι πιο ισχυρές και επίμονες. Ξεπερνούν τα εμπόδια στην είσοδο της κυψέλης, ανασηκώνοντας τα αν δεν είναι καλά στερεωμένα πάνω στους γάντζους. Τρέφονται με μέλι απο την κηρήθρα, στην οποί ανοίγουν πραγματικά λαγούμια, τόσο μεγάλα όσο και το μέγεθός τους. Σε σπάνιες περιπτώσεις, οι μέλισσες κερδίζουν την μάχη και τις εγκαταλείπουν καλυμμένες με πρόπολη πάνω στο έδαφος. Μια λύση και εδώ για την άμυνα των μελισσιών μας είναι τα μεταλικά ή πλαστικά πορτάκια.

  • Νεκροκεφαλή (αχερόντια)  ένα βλαβερό λεπιδόπτερο όπως και ο κηρόσκορος. Είναι μια νυκτόβια πεταλούδα που συμπαθεί πολύ το μέλι της κυψέλης μας. Είσβάλει στις αποικίες των μελισσών χρησιμοποιόντας ήχους οικείους στο μελίσσι (μιμείται τον ήχο της βασίλισσας) ,οπότε γίνεται δύσκολα αντιληπτή. 

1 σχόλιο: