Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ, ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΟΤΡΟΦΙΑΣ ΣΤΟ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝ/ΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ



Στις 1,2,3 Ιουνίου παρακουλούθησα το σεμινάριο της βασιλοτροφίας που πραγματοποιήθηκε στο γεωπονικό παν/μιο Αθηνών και μαζί με εμένα και άλλοι 32 (αν δεν κάνω λάθος) μελισσοκόμοι, άλλοι πιο έμπειροι και άλλοι αρχάριοι. Τό σεμινάριο σε γενικές γραμμές ήταν πολύ καλά οργανωμένο και περιείχε θεωρία αλλά και πράξη. Η προσπάθεια του Κου Χαριζάνη, Κου Λαζαράκη, Kας Μαρίας Τσίπη αλλά και των φοιτητών που συμμετείχαν στην προσπάθεια αυτή  ήταν αρκετά αξιόλογη!
Το μόνο που θα μπορέσω να βρώ ως αρνητικό είναι ότι υπήρχε λίγος χρόνος για όλα αυτά που διδαχτήκαμε και ίσως θα έπρεπε να ήταν αντί για 3ήμερο 5ήμερο το σεμινάριο, ώστε να υπάρχει χρόνος για περισσότερη πρακτική εξάσκηση.  

Αλλο ένα σεμινάριο με θέμα την Βασιλοτροφία


Άλλο ένα σεμινάριο για την βασιλοτροφία λόγω της μεγάλης προσέλευσης που υπήρχε στο προηγούμενο σεμινάριο 1,2,3 Ιουνίου και το οποίο παρακουλούθησα και εγώ και σύντομα θα αναρτηθεί ένα ρεπορτάζ σχετικά με τη θεματολογία του και την χρησιμότητα του.

 ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΗΡΟΤΡΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΩΝ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΠΟΛΤΟΥ

            Στις εγκαταστάσεις του Εργαστηρίου Σηροτροφίας και Μελισσοκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ) θα πραγματοποιηθεί το τελευταίο τριήμερο σεμινάριο  για την παραγωγή βασιλισσών και βασιλικού πολτού στις 22, 23 και 24 Ιουνίου, 2012 τις εξής ημέρες και ώρες:
§  Παρασκευή    ώρες 14.00 έως 20.00
§  Σάββατο        ώρες 09.00 έως 15.00
§  Κυριακή        ώρες 09.00 έως 15.00
Με θέματα:
1. Η ισορροπημένη τροφοδότηση των μελισσιών
2. Μέθοδοι ανάπτυξης (δυνάμωμα) των μελισσιών
3. Μέθοδοι παραγωγής βασιλισσών
4. Μέθοδοι παραγωγής βασιλικού πολτού
5. Η κλασσική μέθοδος βασιλοτροφίας (εμβολιασμός)
6. Η δημιουργία κυψελιδίων σύξευξης
7. Η παραγωγή κηφήνων
8. Η τεχνητή σπερματέγχυση στις μέλισσες
9. Τρόποι εισαγωγής βασιλισσών
10. Το σημάδεμα (μαρκάρισμα) των βασιλισσών
11. Η τράπεζα βασιλισσών
12. Πως παράγονται βελτιωμένες βασίλισσες
13. Φυσικοχημικά χαρακτηριστικά, ποιοτικά κριτήρια και νοθεία του βασιλικού πολτού

Το κόστος είναι 130 ευρώ το άτομο και θα περιλαμβάνει εκτός από το εκπαιδευτικό υλικό, καθημερινό ελαφρύ γεύμα, καφέδες και αναψυκτικά.
Επίσης θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

 Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 210-5294562
                      και στο e-mail: melissa@aua.gr




Δημοσκοπήσεις-ψηφοφορίες για μελισσοκομικά θέματα

Όλες αυτές τις μέρες ακούμε συνέχεια για δημοσκοπήσεις για τα πολιτικά κόμματα και για το ποιος θα κερδίσει τις εκλογές...Σε ένα μελισσοκομικό blog κατά την γνώμη μου περισσεύουν αυτού του είδους οι δημοσκοπήσεις! Σίγουρα θα ήταν πιο χρήσιμο να έχουμε δημοσκοπήσεις ή αν θέλετε κάποιες ψηφοφορίες που μπορεί να αφορούν περισσότερο εμάς τους μελισσοκόμους ,αρχάριους και επαγγελματίες, αλλά και τους καταναλωτές των μελισσοκομικών προϊόντων.  Στην μελισσόπτηση έχουμε ήδη δημιουργήσει 3 τέτοιες ψηφοφορίες οι οποίες μπορούν να μας φανούν χρήσιμες. Αυτές είναι:
  1. Ποιό είδος μελιού προτιμάτε?
  2. Θεωρείται ακριβά τα μελισσοκομικά εργαλεία και εφόδια?
  3. Γνωρίζεται για την μελισσοθεραπεία, θα την εμπιστευόσασταν?
Μπορείτε να τις βρείτε στην αρχική σελίδα στο κέντρο της.
Είμαστε ανοιχτοί και σε δικές σας προτάσεις για παρόμοιες ψηφοφορίες που θα μπορούσαν να ωφελούσαν όλους μας...
Πως θα μπορούσαν να μας φανούν χρήσιμες?
Παράδειγμα: στο ερώτημα "θεωρείται ακριβά τα μελισσοκομικά εργαλεία και εφόδια" δεν θα μπορούσαμε να περάσουμε ένα μήνυμα στους εμπόρους μελισσοκομικού εξοπλισμού ή ακόμα να ξέρουμε πιο είδους μελιού προτιμάνε οι Έλληνες καταναλωτές?
Για αυτό περιμένω τις δικές σας ψήφους και προτάσεις για νεότερες ψηφοφορίες.


Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ

Όπως θα παρατηρήσετε αν δεν το έχετε κάνει ήδη το blog μας πλέον έχει μια καινούρια σελίδαΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ που αφορά τα μελισσοκομικά βιβλία. Είναι μια προσπάθεια που κάνουμε, προκειμένου όλοι εμείς, αρχάριοι και επαγγελματίες μελισσοκόμοι να γνωρίζουμε την ελληνική και ξένη (μεταφρασμένη στα Ελληνικά) βιβλιογραφία που υπάρχει σχετικά με την μελισσοκομία.Δεν έχουμε καμία διάθεση να διαφημίσουμε κάποιο από όλα αυτά τα βιβλία απλά να τα συγκεντρώσουμε και αυτό το λέω για να προλάβω κάποια τυχόν κακεντρεχή σχόλια. Θα προσπαθούμε να ενημερωνόμαστε για τυχόν καινούρια βιβλία και να τα δημοσιεύουμε στην καινούρια μας σελίδα. Αν έχουμε ξεχάσει κάποιο θα παρακαλούσαμε να μας το επισημάνετε για να το αναρτήσουμε.
Συναδελφικά
Αγγελίδης Χρήστος
Παρασκευοπούλου Ανδριάνα
Μελισσοκόμοι και διαχειριστές του blog: melissoptisi

ΝΕΕΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Νέες αγγελίες δημοσιεύτηκαν  στον χώρο των αγγελιών και συγκεκριμένα στις ενότητες των μελισσοκομικού εξοπλισμού και μηχανημάτων μελισσοκομίας. Ανατρέξτε για να τις δείτε...http://melissoptisi.blogspot.gr/p/blog-page_19.html
Υπενθυμίζω πως όλες οι αγγελίες δημοσιεύονται δωρεάν!
Η δημοσίευση των αγγελιών θα έχει διάρκεια 2 μήνες, αν κατά την διάρκεια των 2 μηνών πουληθούν τα προϊόντα που έχετε δημοσιεύσει να μας ενημερώνετε για να αφαιρούνται. Μετά την πάροδο των 2 μηνών θα διαγράφονται αυτόματα, εκτός και αν μας το ζητήσετε εκ νέου οπότε θα παρατείνετε η δημοσίευση για άλλους 2 μήνες.